fredag 19 juli 2013

Wikipedia i skolan

Vad vet du egentligen om hur Wikipedia fungerar? Jag kan erkänna att jag måste lära mig mer.

I mitt arbete som skolbibliotekarie frågar jag eleverna om de varit inne på Wikipedia när de sökt information. Då svarar de ofta att de inte får för lärarna. 
Varför får de inte?
- För att vem som helst kan skriva på Wikipedia och de kan ljuga ihop vad som helst. Det är inte experter som skriver där.
Ja, det är ju delvis rätt. Men helt rätt är det ju inte. Det finns ett kontrollsystem. Det finns riktlinjer på vad man kan skriva om där. 

Varför frågar jag eleverna om de sökt på Wikipedia? För att det ofta finns länkar på Wikipedia till olika källor. Det är ett försök till första steg till att förklara hur man kan använda Wikipedia som jag använder mig utav. 

Även fast eleverna inte får använda sig av Wikipedia så kan jag slå vad om att de antagligen gör det ändå. För när de söker efter information använder de den där berömda sökmotorn som börjar på G och där hamnar Wikipedia högt upp vare sig det står något i artikeln eller är bara en "stubbe".

Eleverna använder sig av Wikipedia även om de inte har ful koll på hur det fungerar. Att lära elever (och lärare) hur Wikipedia fungerar är viktigt anser jag. (Det är säkert så att det görs, kanske på de flesta skolor. Det hoppas jag i alla fall). 
Wikipedia och källkritik är något jag ska försöka att arbeta med under nästa läsår. Det är ju roligt att lära sig nya saker! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar