fredag 20 april 2012

Web 2.0 och ett par verktyg


Web 2.0, är det en revolution som pågår eller inte?

Det är samma fråga som ställs om den industriella revolutionen. Var det en revolution? Svaret på dessa frågor är antagligen ungefär samma: Det är något revolutionerande som skett, men det sker inte på en dag. Utvecklingen sker stegvis men tas stora kliv.

Jag har använt mig av ett par av verktygen som nu finns i Web 2.0. 
Vad gäller RSS har jag lagt in två RSS-flöden här på min blogg. Dels från kursbloggen och sedan från en blogg som brukar ha inlägg om dels ett till ett satsningar i skolor. Det gör att jag enkelt kan se om uppdateringar gjort. Jag valde att inte lägga in flödet på en egen sida, typ Reader. Detta för att jag då måste in där och titta för att se om något nytt lagts ut. Det skulle ha blivit en onödig omväg. Jag är ju in på min blogg och pysslar då och då. Meningen med att ha prenumerationer är ju att slippa det där steget med att gå till sidan i onödan.
     Jag har valt att inte ta RSS från någon som förmedlar nyheter. Där det uppdateras det hela tiden. RSS-flöde fyller mer sin funktion på de som mer sporadiskt uppdaterar, anser jag. Jag har heller inga RSS-flöden från sidor jag besöker ofta, dessa sidor uppdateras nämligen konstant så det blir inga onödiga besök. Videofilmen RSS in plain english förklarade ju syftet med RSS, att slippa onödiga besök på webbsidor. 
( RSS in plain english )
 
I mitt arbete har jag lagt till RSS-flöden från bibliotekets bokblogg och Bibblan svarar i det Fronterrum som biblioteket har och som samtliga på skolan har tillgång till. Det är tänkt att vi nu ska använda Fronter mer och i och med det tänker jag att när de ändå är inne i Fronter kan de enkelt titta in på min sida och där se om något nytt skrivit i min bokblogg.

På tal om bloggen. Där försöker jag tänka ut passande taggar till bokrecensionerna. (Som Sofia Mirjamson tar upp i filmen på kurswebben.)Ord som man använder mer i dagligt tal om innehållet i böckerna. Jag har nämligen märkt att klassifikationsorden som används i biblioteken inte alltid är så logiskt för mina gymnasieelever. De finner inte rätt ord att använda när de letar efter böcker. I min blogg är jag inte styrd av förutbestämda ordval och jag kan använda flera taggar som är lika mycket värda.
Tanken med bloggen är att elever och lärare genom mig skall kunna publicera egna recensioner och själv kunna kommentera recensionerna. Dock har det varit snålt med sådant. 

Är det andra bibliotekarier där ute som försökt att använda sig av verktygen som tillkommit med Web 2.0. Hur har det fungerat? (T ex bloggande.) Har ni fått någon respons? Har ni använt andra verktyg som fungerat bra?

1 kommentar:

  1. En tyst och stillsam revolution... men kanske mer som en lavin. Det börjar sakta och försiktigt men när det väl tar far går det inte att hejda och sveper med sig allt i sin väg. Jag (som inte är bibliotekarie) tycker att det är intressant se hur bibliotekens verksamhet och roll förändras som ett resultat av den nya digitala miljö vi lever med.

    SvaraRadera