söndag 24 november 2013

Digitalt samarbete

Det är spännande och roligt att se när någon nappar på idéerna som man får i samband med Det digitala skollyftet. Att arbeta som skolbibliotekarie innebär ofta att man har sina kollegor på avstånd. Och när man är intresserad av att utveckla det digitala skolbiblioteket och använda de resurser som finns på nätet kanske man måste vända sig ännu längre bort (geografiskt) för att hitta samarbetspartners.

Jag ska dock börja med att säga att denna blogg är min rent privata blogg. Den startades upp i samband med en kurs jag läste på KTH, Digital kompetens och lärande - IKT och pedagogik för det 21:a århundradet, och jag har drivit den vidare efter kursens slut och valde nu att använda mig av denna för Det digitala skollyftet. Min arbetsgivare har inget med denna blogg att göra, om personalen på skolan där jag arbetar hittar till den så hoppas jag självklart att den ska vara till nytta.

Tingsholmsbiblioteket har på sin blogg kommenterat mina idéer för mål med denna kurs. Jag tror att våra arbeten i stort liknar varandras och ett samarbete borde kunna åstadkommas. Satsningen på datorer på skolorna (dock olika sorter) skapar en gemensam grund. Hur kan man utnyttja detta för att nå elever och lärare, bortsett från att vara en extra support med alla slags datorfrågor som de kommer med. (Vilket är otroligt roligt och jag lär mig massor via deras funderingar).

Jag kan erkänna att det är lathet att jag inte satt en CC-licens på denna blogg. Jag försöker att göra reklam för CC-licensen på skolan, har satt licens på filmer som jag skapat, men denna blogg har jag inte fixat till än. Ett projekt som aldrig prioriterats ordentligt.

När det gäller samarbetsytor så finns även en facebookgrupp som jag skapat men ingen har hakat på, gjorde inte så mycket arbete med att sprida den. Skolbibliotek 2.0 Genom att skapa en gemensam yta där endast material, frågor idéer som rör just en sak borde ge en bra start för samarbete.

Mina trötta tankar denna måndagsmorgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar