måndag 30 december 2013

Öppen uppgift 6 & 7

(6) Genomför samarbete/utbyte online så att det finns en url till det. En sådan url kan man använda om man vill ansöka om Digitala Skollyftet Badge som ett bevis för sitt deltagande och sin kompetens.
(7) Dela en reflektion över samarbetet/utbytet online.

Att genomföra ett samarbete online är inte alltid så enkelt som det kan verka. Visst har jag och andra idéer om hur detta kan gå till. Idéer som jag redan skrivit om i uppgift nr 5. Men samarbete sker redan bland skolbibliotekarier via skolverkets e-postlista samt wikin där boklistor publiceras. Vi har även twitter som plattform för samarbete. Men att utveckla ett mer organiserat samarbete via denna kurs verkar, i alla fall för mig, inte helt lätt. Visst har kontakter tagits där intresse visats. Men sedan har det inte hänt mer. Tidsbrist. För få. Samarbete online är lika svårt att etablera som samarbete på arbetsplatsen. Jag har försökt att titta igenom blogghubben men jag har knappt hittat några andra skolbibliotekarier. Detta gör det problematiskt att utveckla ett samarbete.

Då det ofta är ett ensamt arbete (ofta har man inte en annan bibliotekariekollega på arbetsplasten) så vore online samarbete på olika sätt berikande. (Detta gäller även för många lärare. Hu många träslöjds- eller syslöjdslärare finns det på skolorna t ex?) Det är i samarbete som man utvecklas, när idéer utbyts och diskuteras och omformuleras. När man får andras synvinklar på det hela och kanske måste argumentera för sin sak. Jag hoppas att samarbete utkristalliserar sig under den närmaste tiden.

Idén om samarbete är enkelt, men själva samarbetet är komplicerat att åstadkomma. Kanske kan det enbart ske genom slumpen. Följ strömmen och andra dyker upp som också följer med strömmen? Men det gäller att hitta strömmen.
     På min skola så upplever jag det som att inte många är ute på t ex twitter och upplever det utvidgade kollegiet. Hur kan jag hjälpa till med att få ut dem? Jag har provat lite olika strategier, men det enklaste är kanske bara att säga att jag är där och vad jag har för nytta av det. Genom att visa/berätta om vilken nytta man själv har det och hjälpa de intresserade kanske man kan få fler att delta i online gemenskapen/utbytet.

2 kommentarer:

  1. Jag funderar också över VAR man kommunicerar över nätet med varandra. Skolbiblioteksfrågor är utspridda på några olika ställen och det mest välfungerande är ju fortfarande skolbiblistan - men ibland blir man förvånad över att man får så liten respons där också. Twitter är bra att snacka skolbibliotek - med det är få skolbibliotekarier som hänger där ofta. Fb-gruppen "Språklyftet skolbibliotek" har många deltagare men rätt låg aktivitet. Fb "Mångspråkigt gymnasiebibliotek" färre deltagare och smalare fokus, inte heller så hög aktivitet. Skolbiblioteksföreningarna har ju tyvärr en sida i stället för en grupp, och det inbjuder inte till kommunikation. Följa olika bloggar tycker jag är givande, några skolbibliotekarier bloggar ju om sitt jobb på ett inspirerande sätt. Jag har Bloglovin som RSS-läsare och tycker det är enkelt att kolla i mobilen.
    Sedan får vi se vad det nya nätverket om skolbibliotek inom Svensk biblioteksförening kan ge - om inte annat borde man där diskutera kommunikationsformer.
    Cilla Dalén

    SvaraRadera
  2. Kan det vara så att det är för utspritt? Med alla nya kanalen blir spridningen för stor. Man kan inte hålla koll på samtliga, och om man hoppar runt på nätet till samtliga forum har man inte tid att skriva något.
    Finns det någon lösning på det hela? Jag vet inte. Jag har ingen solklar just nu. Det är bara att vänta och se. Kanske kommer det nya nätverket att fungera :-)

    SvaraRadera