söndag 24 juni 2012

Bild från mobilenJag fick ta en omväg. Fick lägga in bilderna på datorn, överföra via USB-kabel. Men det gick. :-)
Här har jag provat panoramabild, en funktion jag inte hade koll på fanns. Man börjar helt enkelt ta en bil och så rör man kameran/mobilen sakta åt sidan. En bra funktion, men dock inte felfri. Vägen är i verkligheten rak.
Jag har nu satt på funktionen om att få tips lite då och då. Detta för att manualen till mobiltelefonen inte täcker så mycket. Det förväntas att man ska kunna den redan innan.
Mobiltelefonen kan absolut användas som verktyg i lärandet, det är bara fantasin som sätter gränser (och läraren). Man kan t ex enkelt ta biler som man snabbt kan föra över till datorn och använda dessa bilder i sitt skolarbete. Behöver man inte fundera över rättigheter till bilder mm. (Jag arbetar på en till hälften naturbruksskola där vi har jordbruk-, djur- och hästutbildning så jag tänker mig att deras uppsatser handlar om detta, då är det bara att ta en bild på vad som finns där, mitt framför ögonen.)
Att skapa enkla filmer som man sedan kan bearbeta i datorn i t ex imovie. Att gå ut på nätet och fråga en kompis som hjälp på en fråga när man kört fast (inte i provsammanhang då, utan i inlärningsprocessen).
Jag har börjar använda min telefon mer, kartorna är bra när man ska till nya städer, enkelt att ta bilder. Jag utnyttjar inte mobilen till fullo, det är jag medveten om. Ett medvetet val. Det är skönt att inte vara uppkopplad också.
Mobiltelefonen kan verkligen vara ett hjälpmedel, men jag tror att många lärare mer ser det som ett störningsproblem. Eleverna messar, den ringer, de är ute på fb under lektionerna. Vad tycker du?

2 kommentarer:

  1. Det är som du skriver. Jag (som lärare) ser ofta telefonen som ett störande element i klassrummet. De tillfällen som de får använda den är när de ska arbeta själva. När jag har genomgång ser jag inget syfte med att de ska sitta med mobilen framme. Fokus hamnar då lätt på mobilspel, facebook, twitter eller liknande istället för den genomgång jag då har.

    Mobilen är ett fantastiskt hjälpmedel för att snabbt hitta information, tex ta reda på ett ords betydelse, se hur en flagga ser ut eller vem som var kung när. Men det är inget bra hjälpmedel för att göra djupgående studier i ett visst ämne.

    Hur ser ni det på biblioteket? Är inte mobiltelefoner ett störmoment där?

    SvaraRadera
  2. Mobiler och datorer kan vara ett störmoment på biblioteket när de spelar musik högt, eller filmer. Till datorn brukar jag erbjuda hörlurar. Men jag har märkt att de använder fb för att få hjälp av klasskompisar när de kört fast i eget arbete.

    SvaraRadera