tisdag 26 juni 2012

Upphovsrätt

Jag har läst kurslitteraturen Copyright - Copyleft av Mathias Klang och tittar på filmerna på kurswebben  (Juridiken i Internetåldern - Lärarfilmen och Studentfilmen) och läst Legala handboken i pdf format. Vad jag framför allt började fundera över var hur det blir med material jag skapar i mitt arbete som skolbibliotekarie på en gymnasieskola. Jag har så smått börjat skapa bland annat skärminspelningar som jag länkar till i vår lärplattform Fronter.
Upphovsrätten till material där jag ensam skapat allt är min och det kan inte tas i från mig. Men har skolan någon rätt att använda materialet som de vill eller efter att jag kanske slutat? Som jag förstår det så finns det inga allmänna bestämmelser om detta. För universitetslärare finns lärarundantaget, men jag har inte hittat något som rör andra lärare (eller anställda på skolor). I copyright - copyleft (och då även Skolverkets Kolla källan) så står det att lärare och elever är upphovsmän till det de skapat (bilder, filmer m m).
I Lärarfilmen sades det ungefär så här: Finns inget uttryckt avtal får arbetsgivaren bara i sin normala verksamhet använda det en anställd skapat på arbetstid. Arbetsgivaren kan få en avledd rätt till materialet.
Men hur får arbetsgivaren använda det? Om man arbetat med materialet både på fritiden och på arbetstid, hur blir det då?

Som jag förstår det är det upp till varje arbetsgivare i sig att skapa avtal med sina anställda. Detta har inte gjorts på min arbetsplats. Arbetar du på en grund- gymnasieskola där avtal har skrivits? Har ni talat om rättigheter och användande av material som skapats under arbetstid?

2 kommentarer:

  1. jag har inte hört talas om någon skola under högskole- eller universitetsnivå med avtal kring detta för lärarna. Intressant fråga och jag vill också gärna veta. Jag ska följa ditt inlägg med intresse för att se om du får en kommentar från någon som arbetar där avtal finns för läraren om upphovsrätt och nyttjanderätt av hans eller hennes material som producerats i tjänsten.

    SvaraRadera
  2. Vad jag funderat på kring de olika licenserna, hur/vilken jag valt att använda så testa Offentlighetsprincipen och våra lärare. Det står nämligen i en inlämningsuppgift som ska vara en allmän handling. Där kan du även ta del av min 2c uppgift, trots att den i nuläget inte är rättad, trots att jag lämnade in den onsdagkväll veckan efter midsommar. Då man senast (den veckan) skulle lämna in om man ville göra projektarbetet under sommaren. För som jag förstår det så är inlämnade "papers" och uppsatser offentliga handlingar även innan de blivit rättade (Legala handboken i pfd-format, s. 16)

    SvaraRadera