torsdag 10 april 2014

Är lite trött på Björklunds tjat…

…om datorspelande barn och ungdomar. 

I lördags så lyssnade jag på Junior i P4 där Mohammad och Alexandra ställde frågor till utbildningsministern. Vad säger han om och om igen som enda argument för sjunkande resultat i skolan? Att barn och ungdomar spelar dataspel och inte pluggar. De måste avstå från att spela dataspel. Suck.
     Favoriten i intervjun är när Alexandra säger att många elever pluggar jättehårt, varför få vi aldrig något beröm och Jan Björklund svarar: ”Öööööööööö……” Sedan börjar han snabbt prata om att för många elever väljer att spela dataspel och inte pluggar. Lite väl enkelspårig va?
     
Det jag nu undrar är om dataspelande är den enda aktivitet som gör att resultaten i skolan sjunker. Om vi hypotetiskt plockade bort samtliga dataspel, skulle då automatiskt alla elever börja plugga? Är det lösningen som Jan Björklund har att komma med?
     På skolan där jag arbetar (en gymnasieskola så elevernas resultat ingår inte i PISA) så har vi bland annat två NIU utbildningar och en hockey inriktning. Eleverna som går där har tidiga träningar innan skolan börjar och sena träningar efter skolan. Eleverna har matcher under läsåret (bortaplan och hemmaplan) och tävlingar. Det har inte gjorts någon anpassning vad gäller längden på deras utbildning utan de ska på tre år hinna lära sig lika mycket som sina klasskompisar. Hur många som läser detta tror att de har lika mycket tid att göra läxor och plugga hemma som klasskompisarna? Men detta är inget problem för Jan Björkund. Sport som aktivitet stör inte pluggandet?
     Jag har även bokslukande elever på skolan. De som läser böcker som underhållning, helt frivilligt. Som kommer till mig och säger att de läst ut boken i natt, att de somnade vid 4-tiden. Att de inte kunde sluta läsa boken för den var så bra. De eleverna väljer antagligen bort pluggandet lika mycket som de dataspelande ungdomarna. Men det är inget problem. (Nu tycker ju jag personligen att det är väldigt trevligt med bokläsande ungdomar som jag kan prata böcker med.)
     Jag har även träffat på elever som haft det svårt i engelskan. Knappt tagit sig igenom kursen och verkligen hatat att prata engelska. Sen har de börjat med onlinespel och lärt känna människor från olika länder som spelar samma spel. För att kunna snacka med varandra så är det engelska som gäller. Nu känner sig dessa elever säkrare på engelska och någon har t o m bestämt sig för att plugga vidare med Engelska 6. Allt på grund av dataspelande. (Okej, onlinespelande.) 

Vad vill jag då ha sagt med detta? Dataspelande elever är inte de enda som inte pluggar. Problemet med sjunkande resultat är ett komplext problem. Dataspel (onlinespel) är inte enbart av ondo. Liksom sport inte enbart är av godo. 

Det finns fullt av elever som verkligen pluggar och gör allt som de blir tillsagda av sina lärare att göra. Som är fullt fokuserade på skolan och som verkligen satsar allt på att få bra resultat. Bland dem finns dataspelande, onlinespelande, bokläsande och sportintresserade (you name it) elever som kan kombinera sina intressen med skolans krav. Elever har nämligen rätt till fritid, tid där de kan göra vad de vill (bara det är lagligt). 

Jan Björklund borde bli lite mer nyanserad. Är han verkligen intresserad av att finna en lösning på det här med sjunkande resultat i skolan så kan han börja med att titta på forskning om skolan. Skolan ska ju vila på forskning och beprövad erfarenhet, inte på vad en utbildningsminister tycker.


Länk till intervjun med Jan Björklund i Junior i P4. ca 2.35 minuter in reportaget.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar