måndag 23 juli 2012

Embedded kod eller inte?

Hur får man egentligen göra med embedded kod? Får man lägga in material direkt i t ex bloggen?
En kursdeltagare frågade UR och deras jurister sa nej, men att hon fick länka och även göra en skärminspelning där hon visar vad man kan göra på sidan och sedan bädda in den inspelningen i bloggen.
I Legala handboken står det att man inte ska bädda in material i den egna hemsidan eller bloggen då man då kan ge uppfattningen om att ha skapat materialet själv eller att man på det viset avskärmar användaren från de ramat som finns på den "till-länkande" sidan.
Men på Skolverkets PIM sida om upphovsrätt står det: "Finns det en embedkod är det OK att använda den." Så hur är det? Får man bädda in material från You tube eller ska man länka istället?

1 kommentar:

  1. Finns möjligheten att embedda kod specifikt för att dela något material så är det ok. Att infoga material som inte angetts att det kan delas genom någon share- eller embedd-kod på upphovsmannens webbplats ska man inte använda utan tillåtelse.

    Se även webbplatsens "om-sida" efter användarvillkor. Står det inget där som förbjuder delning utan tillstånd och möjligheten finns att dela så är det bara att köra på.

    Det värsta som kan hända är att du får en uppmaning att ta bort det du infogat eller att webbplatsen spärrar din inlänkning, det är rätt enkelt för en webmaster.

    SvaraRadera