torsdag 26 juli 2012

Dela dokument

Att säkerhetsspara är grunden till en bra arbetsmiljö på datorn. Att endast ha en kopia av bilden, dokumentet är extremt riskabelt. Datorn kan krascha, den kan bli stulen, du kan råka radera det och när du skulle behöva det så är datorn du har dokumentet på inte på samma plats som du.

Man kan ju spara med usb-minne, men det kan lätt glömmas hemma eller på arbetet (och som i springa och gömma sig hela tiden!). Därför är t ex Dropbox och googles dokument utomordentligt bra tycker jag. Då finns filerna där uppe i molnet och man kan nå dem från vilken dator som helst. Man kan ju även maila till sig själv. Då kan man även enkelt dela med sig av dokumenten till andra. Funktionen att dela dokument finns både i google dokument och i Dropbox (gäller bara att den andra också har det) och man kan ju vidarebefodra mailen.
Dock får man tänka sig för (som alltid när man har med datorer och internet att göra) så man inte öppnar bilagor från okända och får in virus på datorn. Och jag kan tänka mig att molntjänster snart blir utsatta för diverse malware och spyware.

Hur säkerhetssparar du dokumenten? Har du fler tips?

3 kommentarer:

 1. En annan sak att tänka på är att man kan bli avstängd ifrån google. Jag har läst om någon som blivit det (minns inte var så jag kan inte uppge källa) och han tappade alla sina kontakter, sin kalender, sina bilder, sina dokument. Att binda upp sig för mycket i en tjänst innebär en risk. Även att använda samma mailadress i olika inloggnigar. Man kan tappa allt. Och killen som råkade ut för det hela hittade inga kontaktuppgifter med google för att få en förklaring till varför och om det kunde fixas. Tillslut, genom tur, fick han ta på ett nummer. De blev väldigt förvånad över att något fått tag på det numret... (Det ordnade sig, men det tog lång tid).

  SvaraRadera
 2. Bra reflektioner. Tänk även på att använda bra lösenord och byta det ofta om du använder publika datorer. Du ansvarar för materialet du delar i "molnet", om någon kommer åt ditt konto kan någon dela olagligt material.

  Tänk även på integritet. Ladda aldrig upp personuppgifter i "molnet" där du inte vet hur det kan indexeras och användas enligt användarvillkoren.

  SvaraRadera
 3. Jag upptäckte i förrgår (och igen igår) ett till problem med molntjänster. När man plötsligt inte har internetuppkoppling så blir det väldigt svårt att få tag på dokumenten... Vi får se om jag har samma problem i kväll. Inte installerat Dropbox på denna dator än, och nu ska jag iväg till jobbet. Skynda skynda!

  SvaraRadera