fredag 28 december 2012

Second Life

I min kurs på KTH ingår det att antingen skapa sin egen avatar i Second Life (SL), eller att titta på filmer om SL om man inte har möjlighet att köra SL på sin dator. Jag har försökt att köra SL på mitt arbete (nej, jag leker inte på arbetstid, jag försöker att finna nya möjligheter i mitt arbete) men av någon anledning (IT-avdelningen vet inte heller vad som är felet) lyckas inte uppkopplingen. Så jag tittar på filmerna på kursens sida i stället. 

Där finns bl a en film där en bibliotekarie berättar om hur de använder SL, och vilka regler de har för personalen när de är ute i SL under arbetstid. Det är precis som allt annat, man ska jobba på arbetstid. 

Jag hittade fler filmer på You Tube om bibliotek i SL, bland annat denna där en avatar åker runt och tittar på flera bibliotek. Och så hittade jag Birmingham nya bibliotek som man kan besöka redan nu i SL medan det i verkligheten inte är färdigt förrän sommaren 2013!

Virtuella världar är inte något nytt, men ännu så har möjligheterna inte utnyttjats i skolans värld. Vilka är möjligheterna? Det är något som inte jag kan besvara, det är något som var och en måste svara på själv. Men självklart kan man använda SL som en pedagogisk resurs! 
Vad skulle jag i min roll som bibliotekarie ha för användning av SL? Det har jag inte svar på just nu, men det är spännande att tänka på. Kanske kan jag besöka virtuella bibliotek från hela världen. Besöka museum? Lära känna andra bibliotekarier runt om i landet/världen. Pengar för att resa runt till alla platser man vill finns inte, inte i verkliga världen. 

Det gäller bara att IT-avdelningen ska förstå att internet inte är av ondo. Virtuella världar och lärande spel är pedagogiska resurser som ökar möjligheterna för både lärare och elever, och bibliotekarier. Öppenhet och nyfikenhet ska uppmuntras och inte begränsas. Det finns flera världar där ute som bara väntar på att upptäckas, av dig. 

3 kommentarer:

 1. Det fanns förrut en "ring" för svenska bibliotekarie i Secondlife, besök gärna "Yadkin Valley" i secondlife och prata med en stor mängd svenskar som använder secondlife sen 5-6 år bakåt i tiden !

  Gott Nytt År :)

  SvaraRadera
 2. Intressant.

  Ditt problem med att köra SL via biblioteket beror troligtvis att vissa portar är stängda. Second Life kräver trafik på portar för TCP och UDP m.m. Om din IT-avdelning vill hjälpa dig att ändra inställningar hittar de information om hur de ska göra här:
  http://community.secondlife.com/t5/English-Knowledge-Base/Using-Second-Life-with-a-firewall/ta-p/1304539

  SvaraRadera
 3. Tack Hoiger för förslaget. Vår IT-avdelning fick in felanmälan om detta i april-maj 2012 och de har fortfarande inte listat ut vad det beror på...

  SvaraRadera