söndag 27 maj 2012

Surfplattor

Håller precis på att läsa artikeln i DN där skolminister Jan Björklund gör sitt uttaland. Han kommenterar ett nytt projekt i Sollentuna där de yngsta barnen till en början inte lär sig skriva med papper och penna utan har helt gått över till surfplatta. Dock får de när de börjar tvåan lära sig detta. Jan är upprörd och provicerad över detta. Han säger bland annat att "papper och penna måste man också ha, även om det är svårare att skriva välskrivning för hand".
Personligen blir jag provocerad över att skolministern sågar ett projekt utifrån sina egna personliga uppfattningar (som det verkar) och inte tagit reda på om det finns forskning som stödjer kommunens projekt. Om forskare har spenderat en längre tid med att studera hur barnen lär sig, vilka effekter surfplattor i undervisningen har på barnens inlärning och så vidare.

Hur och om surfplattor ska användas i skolan/förskolan borde, enligt mitt tycke, baseras på användbarheten och att den har en positiv effekt på inlärning. På vad olika skolprojekt och forskningsprojekt kommer fram till. Vad tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar