måndag 21 maj 2012

Wiki

Wikis kan ju vara ett mycket bra hjälpmedel för olika slags saker, inte enbart som wikipedia. Som i filmen på kursen.
Jag valde att gå med i Skolbiblistans Boktipswiki eftersom jag är med i mailinglistan. jag hade även ett dåligt samvete för att jag inte fört in tipsen jag fått en gång i höstas när jag bad om tips på böcker. Så nu satte jag igång.
Jag läste instruktionerna på wikin och insåg att sidan ändrats sedan de skrev. Fanns ingen vänstermeny så det var bara att leta efter en knapp (som inte hette som det stod) och så gå med. Vänta på bekräftelse. Den kom snabbt.
Så läsa intruktioner igen om hur man skapa ett nytt inlägg för att inse att sidan även på denna front ändrats . Leta igen och med lite logik inse att ett + borde betyda att lägga till en sida.
Jag valde att lägga in texten i en tabell, fråga mig inte varför, det bara bidde så. Och så förhandskollade jag, ändrade lite och så Spara. Väl inne på sidan var det inte så stora problem, särkilt inte när jag inte behövde lägga in någon fotnot för att vederlägga mitt inlägg.
Det var heller inga problem att gå in och redigera en redan tidigare existerande sida. Den knappen är väldigt tydlig. Inga problem att skapa en länk till hemsidan för författaren heller, går ju till på samma sätt som här. Men någon kommentar kunde jag inte lämna för knappen ville inte fungera. Blir ju så ibland på nätet..

Nackdelen med wikis anser jag är att de som använder sig av t ex wikipedia inte vet riktigt hur den skapas. Hur man kan kolla upp vem som lämnat och källhänvisning. Man har lika stor möjlighet att lägga in falsk fakta som korrekt. Att upptäcka det falska och korrigera det är inte alltid det enklaste. Många sidor och massa text är det.
Om jag ser till wikin jag skrivit i så är det endast medlemmar som får kommentera, det gör att det känns säkrare (men boktips är ju inte direkt...). Men att ha denna wiki att titta i när elever eller lärare söker efter böcker inom ett tema är jättebra. Och listorna innehåller förslag på böcker från skolbibliotekarier från hela landet. Bara vi medlemmar skulle engagera oss ännu mer i wikin (skulle ju vara lättare med korrekt hjälp information) så är denna wiki till stor nytta i mitt arbete.

Använder du någon mindre wiki? Hur fungerar det med nya inlägg och redigeringar? Diskussioner?

1 kommentar:

  1. Jag använder inte någon wiki i undervisningen än och kan därför inte svara på hur jag tycker det fungerar eller inte rent praktiskt. Om man undervisar i engelska som jag gör är t.ex. bloggens användbarhet lätt att ta till sig men det är klart man skulle kunna låta en grupp skapa en wiki kring t.ex de samhällsvetenskapliga mål som finns i gymnasiets kurser i engelska och varför inte också som ordbok. Jag blir frestad att prova =)

    SvaraRadera